Tuesday, August 13, 2013

MOCNA LUBENICA ...

Glavni letnji desert, lubenica, ne samo da važi za povrće koje će nas osvežiti i rashladiti, već ima svojstvo i da kožu učini mlađom, čistijom, blistavijom... Hidriraće je, zaštititi od negativnih spoljašnjih uticaja, sprečiće pojavu borica i akni, smanjiće pore. Poseduje 93 odsto vode, kombinaciju vitamina A, B6 i C, beta-karoten, moćne antioksidante, esencijalne omega 6 i omega 9 masne kiseline, cink, likopen... Sve to lubenicu čini savršenim sredstvom za prirodnu negu ne samo lica, već kože celog tela. Iako je i sama efikasna, neki sastojci sa kojima se kombinuje mogu da pojačaju njena svojstva. 

* Maska posle sunčanja: Dobro promešajte sok od lubenice sa pšeničnim brašnom, malo meda i kašikom pavlake, pa kada dobijete gustu pastu time premažite lice, vrat i dekolte. Posle pola sata isperite mlakom, pa hladnom vodom. Ova maska je dobra i za regeneraciju i hidrataciju nadlanica.
Ako je koža oštećena usled prekomernog sunčanja, umočite vatu u svež sok od lubenice i time premažite oštećena područja. Ostavite da deluje 15 minuta, pa isperite hladnom vodom.
Još jedno kućno pakovanje protiv opekotina od sunca pravi se od jedne i po kašičice prirodne gline bogate mineralima, dve kašičice pulpe lubenice i pola kašičice meda.

* Za ublažavanje preplanulosti: Ako ste preterali sa preplanulošću, ten ćete lako posvetleti mešavinom jednakih delova pulpe lubenice i krastavca.

* Za blistaviju kožu: Ukoliko koža deluje beživotno i želite da joj povratite sjaj i mekoću, pomešajte kašičicu soka od lubenice sa kašikom kiselog mleka. Mlečna kiselina i enzimi mleka nežno će skinuti površinski sloj kože, odnosno mrtve ćelije, a lubenica će je hidrirati i oporaviti. Nanesite masku na lice i vrat. Posle desetak minuta isperite.

* Protiv znakova starenja: Pomešajte kašičicu soka od lubenice i kašičicu zgnječenog avokada. Avokado je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje će kožu učiniti punačkijom, ali i vitaminima C i E koji deluju kao antioksidansi, usporavajući starenje kože. Premažite smesom lice, pustite da deluje 20 minuta i na kraju isperite toplom vodom. Ovo je moćna kombinacija protiv starenja i naročito se preporučuje za negu kože tokom leta. 
 
* Za suvu kožu: Mešavina od kašičice soka lubenice i kašičice meda idealna je za suvu kožu. Med je prirodni ovlaživač, što znači da pomaže da se koža dubinski snabdeva vlagom, a kako je to i uloga soka od lubenice, priuštićete sebi duplu hidrataciju. Lice premažite ovom maskom i posle 15-20 minuta umijte se toplom vodom.


* Za masnu kožu: Pomešajte 2 kašike soka lubenice sa 2 kašike destilovane vode i kašikom votke. Vatom umočenom u tečnost premazujte lice. Ako ostatak tečnosti stavite u sterilisanu bocu, pa u frižider, potrajaće desetak dana.

* Hranljiva maska: U činiji viljuškom izgnječite pola šolje lubenice (uklonite semenke), 1/4 šolje papaje, pola šolje banane i 2 kašičice punomasnog mleka. Napravite gušću pastu. Ako je retka dodajte malo banane, a ako je previše gusta onda dodajte još mleka. Na čisto lice nanesite tanak sloj maske i ostavite da deluje 15-20 minuta. Isperite hladnom vodom. Neka ovo postane vaša dnevna rutina tokom sezone lubenice.

* Za kožu sklonu aknama: Za upaljenu, aknama sklonu kožu, napravite masku od kašičice soka od lubenice i kašičice izgnječene banane. Banana sadrži vitamine B2, B6 i B12, pa će smiriti upalu istovremeno kožu mekanom, dok lubenica ima sposobnost da je oslobodi masnoća. Premažite ovim lice, ostavite da deluje 10-15 minuta, isperite toplom vodom.

* Protiv mitisera: Potrebne su vam po dve kašičice soka lubenice, narendanog krastavca, paradajz soka i pirinčanog brašna. Pomešajte sve sastojke, premažite čisto lice i operite hladnom vodom.

* Proširene i nečiste pore: Iscedite pola limuna preko parčeta lubenice, stavite u frižider i posle 20 minuta izvadite i isecite na parčiće. Ove komadiće lubenice stavite na lice kao toner. Ne samo da će stegnuti pore i nahraniti kožu, već će vas i osvežiti. Isperite hladnom vodom.


Možete i da napravite masku. Izblendirajte četvrt šolje kocki lubenice sa četvrt šolje jogurta, kašičicom aloe vere i 2 kapi ulja lavande. Masku nanesite naročito na pore i ostavite da deluje 15 minuta, pa isperite.
Ili, izgnječite onoliko lubenice koliko je potrebno da dobijete 2 kašike svežeg soka, bez pulpe i semenki. Dodajte kašiku votke, 2 kašike hamamelisa i 2 kašike destilovane vode. Sipajte u sterilisanu teglicu i stavite u frižider. Koristite tako što ćete u tečnost umočiti vatu i time nežno prelaziti preko kože lica. Mešavina će vam potrajati nedelju dana.
Druga varijata ovog recepta jeste da izblendirate šolju lubenice, uključujući i semenke jer sadrže važne omega 6 i omega 9 masne kiseline koje lako prodiru u kožu. U emulziju ubacite i 2 kašike hamamelisa i 2 kašike vode. Držite u frižideru, u zatvorenoj i sterilisanoj posudi. Nanosi se vatom, a ispira hladnom vodom.

* Piling: Izgnječeno parče lubenice pomešajte sa prstohvatom brašna od leblebija. Pastu nanesite laganim, kružnim pokretima na lice. Ostavite da deluje 15 minuta.
Ili, pomešajte šolju pulpe lubenice izblendirane sa šećerom. Dodajte limunov sok i ostavite u frižider, u zatvorenoj posudi, oko nedelju dana. Trljajte time nežno kožu svaki put kada se kupate. Tokom leta, ovaj pilig će opustiti vašu umornu kožu.


Takođe, piling možete da napravite tako što ćete "mesu" ili soku od lubenice dodati morsku so. Na taj način lakše ćete ukloniti mrtve ćelije. Možete da dodate i malo ulja i na taj način ćete postići i efekat vlažnosti.

* Za pranje lica: I lubenica i jagode imaju prirodna svojstva da stežu, a jagode i prirodnu salicilnu kiselinu, pa su dobra kombinacija za pranje lica tokom leta. Dovoljno je da ih dobro izgnječite i nanesete na lice. Ako imate vremena, sačekajte da se smesa osuši na licu pa tek onda ispljuskajte lice vodom.

* Za svež izgled: Jednostavno, lubenicu i listove nane zaledite, pa tim kockama leda prelazite preko lica. Koža će izgledati svežije.

No comments:

Post a Comment