Ljutenica
( prste da poližeš )
Potrebno:
-Crvene suve paprike ( kao za punjenu papriku )
-praziluk
-ulje
-so
-sirće
Priprema:
Paprike lepo oprati, staviti u šerpu, naliti vodu i malo posoliti. Kuvati ih na najtišoj vetri nekih sat vremena. Ja ih poklopim manjim tanjirom i stavim nešto teško preko njega kako bi sve paprike bile pod vodom i lepo se skuvale/ako stavite poklopac voda će izlaziti na šporet -tako da je ovo provereno rešenje. Kada se skuvaju sipati ih u cediljku da se lepo ocede a za to vreme očistite praziluk i sitno ga naseckati. Luk posoliti i umesiti rukom da ispusti sok. Oceđene paprike ljuštiti i mesnati deo stavljati u činiju sa lukom dok ovaj drugi bacate. Kada sve naseckate - a vodite računa da se ne opečeta jer je paprika vruća - pomešati luk i mesnati deo paprike, posoliti, dodati ulje, sirće i so/sve po ukusu ...
Promešati i servirati. Izuzetno je ukusna salata a i pikantna ( možete je praviti od ljutih paprika i od neljutih - stvar ukusa.
Napomena;
1. Ukoliko kuvate ljute paprike vodite računa jer od isparenja možete dobiti kijavicu i suzenje očiju - takođe se desilo u par slučajeva da sam morala potpuno da otvorim prozor jer je bilo nemoguće disati u sobi.
2. Paprike se posle kuvanja lako i brzo ljušte ali ako imate problema poslužite se nožem.
Slede fotografije procesa ..
Prijatno !!!!
No comments:
Post a Comment