Friday, January 10, 2014

Predlog za današnji ručak

Musaka od mesa i krompira

 Potrebno: 
-Krompir
-Mleveno meso ( kombinacija svinjskog i junećeg mesa )
-1 glavica crnog luka - manja
-začini ( so, vegeta, biber ) 
-1 jaje
-malo mleka
-ulje

Priprema:
Krompir oljuštiti i naseckati na tanke listiće ( nešto poput čipsa ) i ostaviti u dubljoj činiji u kojoj nalijemo vodu. Ovo radimo da krompir ne bi promenio boju. Za to vreme oljuštimo luk, naseckamo ga na sitno, posolimo i stavimo u tiganj da se prži. Posle par minuta dodajemo meso i mešamo. Začinimo vegetom i biberom. Meso se prži tek toliko da dobije sivu boju i da ne bude skroz termički obrađeno jer će se kasnije prilikom dinstanja skuvati do savršenstva.Uzimamo šerpu, ja sam uzela ovu manju od 3 kilograma i počinjemo sa ređanjem. Krompir ocedimo i začinimo vegetom i njime pokrivamo dno šerpe. Na krompir nanosimo meso a na meso opet krompir i tako sve dok ne potrošimo sav materijal ali vodeći računa da ostane krompir jer on treba da bude na vrhu .... Kada sve poređamo nalijemo vodu da se čitava musaka prekrije i obavezno staviti tanjir preko kako bi on sprečio krompir i meso da se podignu a i da bi se sve lepo izdinstalo. 
Uključiti šporet na tihu vatru ( 1 ili 1,5 ) i ostaviti da se krčka nekih sat vremena ( nekad i dva ).
Nakon dinstanja uključiti rernu da se lepo zagreje na 200 stepeni i onda šerpu stavimo u rernu nekih 20 minuta. Nakon ovoga musaku prelijemo mešavinom jaja, mleka i bibera i opet vratimo u rernu nekih 15 munuta čisto da se jaja termički obrade i nakon ovoga serviramo i uživamo. 

PS: JA ISKRENO VIŠE VOLIM DA SE MUSAKA DUŽE DINSTA JER SE KASNIJE BUKVALNO TOPI U USTIMA I JAKO JE UKUSNA ... 

















 Prijatno !!!



No comments:

Post a Comment